Thursday, June 18, 2009

~~Taman Safari Di A'Famosa~~

9 Jun 2009

Hari ni adalah hari terakhir weols di A'Famosa.. Bangun pagi seperti biasa lepas solat siap²kan sarapan pagi. Pagi nie masak Meehoon Special ngan wat Sandwich Tuna.
Lepas aje sarapan, weols suma start packed barang masing² sebab weols nak check-out awal.


Map Taman Safari


Lepas aje checkout dan antar balik kunci, weols suma menuju ke Safari A'Famosa. Kat pintu masuk A'Famosa tuh dah ada tunggu 2 ekor harimau belang ngan penjaganya dan 2 orang Red Indian yang menyambut kedatangan weols. Memang jinak ler harimau 2 ekor tuh.. tujuannya utk sapa² nak bergambar laa.. Anak aku, Mizan dan Anis sempat laa bergambar ngan Red Indian yang 2 orang tuh. Weols tak dibenarkan gunakan kamera sendiri kalau nak ambil gambar ngan binatang² yang jinak seperti burung kakaktua atau ngan 2 ekor harimau tadi. Kalau nak ambil gambar ngan binatang² tersebut kena guna kamera dia orang dan boleh le beli dari dia orang..ish pandai betul dia org wat duit. Untuk ambil gambar kat dlm tuh masih lagi boleh guna kamera sendiri..




Banyak laa binatang kat dalam tuh siap boleh pegang² seperti kuda padi, unta.. tapi aku tak berani ler nak pegang². Kebetulan masa tuh jugak ada pertunjukan 'multi animal show'. Weols pun tuju ler ke situ dulu tgk binatang² ini wat pertunjukan. Bes laa tgk Orang Utan main golf, Tikus ke Hamster tak pasti meniti atas tali.. ada ular Albino alaa yang warna kuning putih..besooo..dan byk lagi laa.. tak berapa nak ingat dah..hehehe.. :).


Pertunjukan Multi Animal


Lepas abis pertunjukan multi-animal, ada plak pertunjukan burung tapi weols tak tengok laa.. Weols terus menuju ke tempat untuk menaiki Safari Truck sebab nak pergi tengok plak binatang² yang lain seperti Harimau, Zirafah, Rusa, Kancil, Seladang, Gajah..Beruang.. Sebelum naik truk tuh sementara menunggu driver taim tuh pegi makan, sempat laa budak² bagi ikan kap tuh makan..


Posing ler kejap sebelum menaiki Safari Truck


Bila naik Safari Truck tuh boleh laa tgk binatang nie cam dekat je ngan kita.. Iye laa Safari Truck nie dibuat cam duk dalam kandang plak..heheh terbalik plak ye..patut binatang dlm kandang..ni weols le pulak.. :) Tapi mmg adventure ler.. Truck ni akan berhenti kejap² di tempat binatang² utk kita melihat nye..dan sempat laa untuk mengambil gambar.


Ni sapa yg patut kat dlm nie ??


Binatang² yang ada di Safari Park


Kebetulan masa weols berhenti di tempat Rusa, ada dua ekor Rusa dari spesis yang berlainan sebab satu tuh berbintik dan satu lagik tak..sedang bergaduh.. Dua ekor Rusa nie sedang beradu guna tanduk masing². Uish dasat tuh.. Rasa sian plak tgk..

Dah abis pusing² tuh weols kembali semula ke tempat perhentian truck tuh.. kat situ telah beratur panjang group lain plak nak naik.. kiranya weols nie yang terawal pada tengahari itu.

Kiranya dah selesai ler pusing2, weols pun kuar laa..dari situ. Kak Yong ajak singgah ke Nilai 3 sebab dia nak carik bag sekolah utk Hamizan. Semasa dlm perjalanan.. itu ada plak laa jual durian kat tepi jalan..dlm hati aku..waa besnya durian.. ehh tgk2 kereta Hisham bagi isyarat nak berhenti.. rupa2nya Kak Yang nak beli durian.

Mula2 plan nya nak bawak balik makan... tapi masing2 punya booth dah penuh. Jadi Hisham beli durian tuh dan weols berhenti kat satu hentian yang belum digunakan lagi dan pakat2 makan kat situ..Sambil2 makan durian, weols pun makan ler.. jugak meehon dan sandwich yang weols packed pagi tadi..sebab masing2 pun dah lapar..iyelah dah kat pukul 2 petang..

Berehat² sekejap sambil menikmati durian & makan²

Selesai makan², weols pun meneruskan perjalanan dan singgah di Hentian Seremban untuk solat dan lepas itu meneruskan perjalanan ke Nilai 3. Sesampai je kat Nilai 3, Makcik aku telefon suruh balik awal..kerana ada hal lain so aku tak jadi laa join dia orang suma.. Aku dan Hubby meneruskan perjalanan balik ke rumah..

Okey itu aje laa aktiviti sepanjang aku bercuti selama 3 hari 2 malam di A'Famosa di Melaka. Moga percutian kali ini menjadi satu memori yang indah untuk aku sekeluarga..



9 comments:

  1. wah... bestnyer percutian k.rinna...

    ReplyDelete
  2. Dah pernah sampai A Famosa ni...tapi time cuti sekolah ramai orang kan...dah le waktu tu cuaca panas...nak pegi safari kena beratur panjang...last2 balik gitu je...bila la nak pegi pulak....

    ReplyDelete
  3. Eynda,

    Rin pegi pun masa cuti sekolah tapi hari selasa..kiranya cam ramai parents keje..kan taim tuh..tak laa ramai sgt.. Bila nak tghari baru ramai..org..nasib baik weols pegi pagi.. :) Pergi Eynda jgn tak pegi.. mmg bes.. :)

    ReplyDelete
  4. salam Rinna. bestnya dapat pegi becuti ngan family..mesti anak suka..he he orang utan tu pandai main golf

    ReplyDelete
  5. Pi Afamosa ni sume nak kena bebayo yg tak tahan nih! hehe..

    ReplyDelete
  6. @lona,

    Betul2 nak masuk2 mana2 suma nak kena duit.. heheeh :)

    ReplyDelete
  7. Puan blog mesti wajib posing2....konpom ker rimau tu tak geget..i suka rimau tapi takutlerr...kalu dtg meroyan dia kang...dia ngap i...tp kali ni kalu p mesti mau amik gambo dgn rimau...amik gambo dgn gajah pun sudah mau nangis...huhu

    hang betoi2 bercuti naa....best2nyer info..senang i nak p nanti..

    ReplyDelete
  8. Posh,

    Betul laa..leh posin2 ngan rimau 2 ekor tuh..kalau berani ler.. Kalau nak naik gajah pung ada..tapi kena boyo ler..tak salah RM6. Sesekali bercuti..mmg ler..wajib di manafaatkan..iye tak..:)

    ReplyDelete
  9. wahh...bestnyer..aina pn nak cemni jugee..ehehe

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss