Wednesday, December 09, 2009

♥♥ Jalan-Jalan Ke Muzium Negara ♥♥

Hari : Ahad
Tarikh : 29 November 2009


Hmm.. rasanya dah lama gak aku tak jejak kaki ke Muzium Negara ini.. iye laa anak aku pun dah berumur 8 tahun.. pun sekarang. Iye laa masa anak aku kecik lagik aku tak pegi² pun ke Muzium ni.. Jadi masa cuti Hari Raya Aidil Adha, aku dan hubby bawa laa anak aku ke Muzium Negara. Saje je laa jalan². Iye laa at least dia dah besar sikit nie boleh laa faham apa² aje yang dipamerkan kat situ..

Kebetulan laa masa itu ada pameran untuk orang² Asli dan juga permainan zaman dulu kala seperti congkak, TengTeng, macam² lagik laa..di pamerkan dan boleh jugak main permainan itu. Aku tak de laa try.. cuma tengok jerk..

Banyak gak laa galeri.. rasanya dah banyak perubahan kat Muzium sekarang. Kiranya dah canggih dan ikut peredaran zaman. Ada satu galeri tuh..dipamerkan tengkorak 'Perak Man", keranda zaman kuno, tempayan tempat simpan abu mayat laa dan banyak lagi laa.. Sapa² yang dah lama tak pegi tuh.. bawa laa anak² ke sana..

Bayaran masuk dikenakan kalau tak silap RM4 utk dewasa dan percuma bawah 12 tahun..


Aku sempat berposing kat Bunga Emas




Suka gambar nie.. hehehe..konon lerr..dapat
bergambar ngan Agong ler tuh..diri .. ahakss..


Cewahh bergambar kononnya di dalam hutan...
gambar di ambil oleh Jurukamera kecik


Bergambar di depan ukiran gambar HangTuah..


Erkk nak kemana kita nie banggg...???


Kesian makcik belakang tuh dok bz motong gotahhh..
eh!! den pinjam yo basikal nie haaa..kojap nak posinggg


Pameran Orang Asli pun adaa..


Sempat tuh hubby posing sebelah pokok Tongkat Ali..


Awek.. sapa laa dok jengok kat tingkap tuh...meh le sini bergambar sama..


Basikal zaman Jopun dulu... tahun 1941














Atuk Henry Albuqueque...cewahh konon ateih kapal...tuh..




Anak aku dah kepenatan ler..tuh lepak kejap...


Di dalam Istana Satu


Di hadapan Istana Satu



9 comments:

  1. Ina pon lame dh x g muzium..
    last g zaman sekolah2 kut dulu...
    teringin gak nk g lg...bwk Nabila...

    ReplyDelete
  2. sama kak rinna sy pn agaknye last g muzium time skolah kot..pstu mane ade...

    nnti anak dah skolah kot br jejak lg..heheh..

    ReplyDelete
  3. sy pn dh lame tak g sane..asyik lalu depan muzium je tiap kali g kl..huhu

    ReplyDelete
  4. dee slalu gak gi muzium ni kalo gi bfast kt lake garden tu..mmg dh byk perubahan kan..

    ReplyDelete
  5. akan pegi juga bila anak2 dah paham. lama sanag2 tak pegi.

    ReplyDelete
  6. hai rinna .. ker muzium negara yerk .. huhuhu ieda dah pernah gi masa study di kl dulu .. ngan kengkawan ..

    fuh luas tul tmpt dia kan .. pueh kalau nak pulun dlm satu masa ..

    hehhhe aper2 punn banyak sejarah yg kita x tahu bila kesana barulah paham dan tahu serba sedikit ..

    ReplyDelete
  7. mmg bagus bwk anak2 g jenjalan kt muzium ni.. tu la satu ari nnti pasti akan bwk sara gan iqbal ker sana..

    lama sungguh x pegi msk kt muzium tu.

    ReplyDelete
  8. akak last pegi masa muzium buat pameran hantu dulu.tak ingat bila.

    ReplyDelete
  9. antara tempat bukan feveret orang nak gi...walaupun bkn sume org cenggitu, hehe..

    sebenarnya...kalo nak gi muzium ni..kena waktu yg tenang. Baru leh hayati barang2 pameran kat situ..hehe

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss