Thursday, September 23, 2010

Citer Hari Raya Part 3

Ahad, 12 September 2010
Hari nie Hari Raya ke 3 dan aku masih lagi kat umah Kak Imah. Mula² memang tak de plan nak gi ke mana² hanya kat umah aje laa.. Kira mulanya xtvt hari tuh.. masak² pas tuh tido²an. aje laa..

Masa makan tengahari tuh, weols wat laa plan nak berjalan ke mana plak hari nie.. so Abg Ijai cadang weols ke Sg. Sumun di Bagan Datoh, rumah mertua Kak Sal. Jadinya weols cadang nak pergi lepas solat Maghrib. Lepas makan tenghari tuh, Kak Imah nak bawa Kak Yang berubat kaki dia.. so aku pun ikut laa sekali..ngan hubby aku. Balik dari rumah Pak Lang tuh..dah dekat nak Maghrib.

Lepas solat Maghrib, weols pun bersiap² laa.. Oleh sebab malam tuh, weols nak bermalam plak umah Kak Idah, weols angkut laa bag² masuk bonet keta dan hantar plak kat umah Kak Idah.  Kak Idah plak nak ikut sekali.. jadi ada 3 keta laa konvoi ke Sg. Sumun.

Perjalanan ke Sg. Sumun ambil masa dekat 1 jam lebih.  Jalan plak jem nak sampai ke trafik light kat Simpang 4.  Weols sampai kat umah mertua Kak Sal tuh dekat pukul 10 malam..ahakss tak penah dibuat dek orang gi umah orang beraya kul 10 malam. Di umah mertua Kak Sal, borak² sambil makan² Meehoon Goreng.  Aku ingat tak de laa kemana lagi lepas tuh... Rupanya, adik ipar Kak Sal yang duduk kat sebelah umah mertuanya tuh ngajak plak ke umah.  So, weols terjah laa plak ke rumah dia..

Dah kenyang makan².. apa lagik angkat bontot balik ler.. masa tuh dah kul 12 malam.. sampai kat umah Kak Idah dalam pukul 1 pagi..hehehe.. kenyanngnyaa pewut den.. malam tuh...

Ini kat rumah mertua Kak Sal..


Kak Sal sempoi jerk ngan kain batiknya..


Ini plak weols ke rumah adik ipar Kak Sal 
masa nie dah pukul 11 malam..ahakss..


Haa kauu!! tak sangka di jamu plak ngan Mee Curry.. 
siap dah letak dalam pinggan plak tuh!
Sedap giler mee curry dia.. 

Haa.. korang tengok laa.. Mewah betul ngan kerang..
ngan fish cake ngan fish ballnya.. Alahai sebab aku dah kenyang
 makan meehoon sebelum tuh kalau tak sure nak
 tambah sepinggan lagi.. rugi! rugi!..heheheh

Ini gambar makan tengahari weols kat umah Kak Idah.
Ada ulam², jantung pisang, Ayam Kicap, Sambal mangga
dan Sambal Kelapa dan ikan goreng.. tambah² 
makan plak aku hari ini..

Okey dah abis dah citer pasal hari raya.  Aku balik ke KL pada hari Selasa, lepas makan malam dan selamat sampai di KL dalam pukul 11.30 malam.

9 comments:

  1. mee kari tu yang tak boleh tahan, semuanya kerang.kerang memang peberet akak.meriah ye raya rina kat kampung ye.

    ReplyDelete
  2. wahhh cantik je susun byk2 mee kari tu..hehe

    ReplyDelete
  3. Seronok yer dpat beraya kat Kg..cam saya ni tak der kg...tiap2 thn umah yg sama suasana yg sama jer beraya...seronok tg umah2 tradisional cam umah Mentua kak sal tu...

    ReplyDelete
  4. Ina Mail ~ sama ler kita..feveret meekari kerang.. :)

    Zura ~ tu ler cantikkan dia susun..baik punya.. terkezut jugak bila buka2 jer..tutup surat kabar terhidang gitu.. :)

    Eye Nee ~ tu pasal..la suka ikut hubby balik kg dia.. mesti akan jalan2 raya gini.. :)

    ReplyDelete
  5. alah...lieya dah komen panjang lebar tadi...tak masuk ke....huhuu...takpelaa incase kalo ade 2 kali nanti akak delete la yeak huhuhu.....

    wah meriah tu kak oiii...betul laa org katekan...kalo raye ni mmg musim mkn jek laaa....gi umah sini makan...giumah sane makan..puas perut kene manje hi hi hi...

    tgk mee kari yg tak tahan tu...penuh isinye hah...mmg meriah...kalo jual cenggini, mau kene letak sepinggan rm7 heheheehh

    ReplyDelete
  6. Bagan datoh tu kampung saya....windunyer nak balik sana...besskan cara org kampung layan tetamu mmg terasa dialu2kan hehe

    ReplyDelete
  7. hehehe samalah kita angah pun balik kl hari selasa gakkk hehehe

    maaf kesihatan tak izin demam

    ReplyDelete
  8. Rinna...pekabar?

    Bestnyer mee karii......makan2

    ReplyDelete
  9. best betulll...tk tahan betul tgk mee kari tu.mantapppp!hehe

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss