Thursday, October 28, 2010

Konsert Malam Amal 1Malaysia di UM

Oleh Rozdan Mazalan

rozdan@bharian.com.my
2010/10/28


ASUHAN yang diberikan bermula dari peringkat awal mampu memberi manfaat di kemudian hari. Baik yang diasuh maka baiklah hasilnya, begitu juga sebaliknya. 


Melahirkan insan yang sensitif dengan sifat keprihatinan mampu menyumbang kepada produktiviti disamping meningkatkan pelbagai sektor ekonomi negara.
Selain banyak kempen yang dianjurkan kerajaan, bagi meningkatkan kesedaran masyarakat membantu golongan yang kurang berkemampuan, usaha itu seharusnya dimulai sejak dari peringkat sekolah lagi.

Penganjuran Konsert Malam Amal 1Malaysia adalah inisiatif mahasiswa Universiti Malaya (UM) yang dijangka berlangsung pada 31 Oktober ini bertujuan melahirkan golongan muda yang prihatin. 


Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UM, Prof Dr Rohana Yusof berkata, konsert amal yang dianjurkan UM adalah proses awal untuk melahirkan mahasiswa yang prihatin. 

“Program amal ini sesuatu yang bakal melahirkan impak yang besar buat UM sendiri. Objektif kami menganjurkan program ini adalah untuk memberi kesedaran kepada pelajar agar suatu hari nanti lebih ramai graduan UM berminat untuk menjadi sukarelawan. 

“Saya sangat menyokong aktiviti kemasyarakatan seperti ini yang membabitkan pelajar dan berharap sangat usaha murni ini juga mendapat perhatian daripada masyarakat di luar,” katanya yang ditemui pada majlis sidang media Konsert Amal itu baru-baru ini. 

Konsert amal yang akan berlangsung di Dewan Tunku Canselor, UM bermula jam 8 malam akan menampilkan penyanyi popular mengadakan persembahan. Mereka seperti Yuna, Aizat, In-Team Sofaz FLY Band dan ramai lagi


Konsert yang mengenakan tiket dengan harga RM20 dan RM80 bertujuan mengisi tabung amal untuk diagihkan ke beberapa rumah kebajikan sekitar Lembah Klang. 

“Menerusi konsert ini juga kita mensasar mampu mengutip sebanyak RM6,000 untuk diagihkan kepada rumah kebajikan yang akan ditentukan nanti serta Tabung kebajikan pelajar UM,” katanya lagi. 


Konsert dengan kerjasama Persatuan Alumni Kolej Kediaman Tun Syed Zahiruddin, UM, Festival Konvokesyen Universiti Malaya (FESKUM) dan HML Premier Sdn Bhd turut mendapat kerjasama dari Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). 

Presidennya, Jais Abdul Karim berkata, buat kali pertama GPMS terbabit dengan aktiviti kesenian yang dianggap sejajar dengan konsep 1 Malaysia. 

“Ini adalah kali pertama GPMS menjalinkan kerjasama membabitkan aktiviti kesenian yang dirasakan baik untuk menggalak pelajar mengikuti aktiviti kebajikan seperti ini. 

“Sehaluan dengan objektif GPMS, konsert ini adalah untuk memberi kesedaran kepada pelajar agar tidak mengenepikan aktiviti kebajikan dan sentiasa menyokong usaha murni pelajar di negara ini. 

“Seperti mana kita menyokong saranan kerajaan menyahut 1 Malaysia, begitu juga dengan konsert ini yang menyerapkan elemen 1 Malaysia. Kami juga dimaklumkan bahawa Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob bakal menghadiri konsert itu” katanya. 

INFO: Malam Amal 


 • Tiket menyaksikan konsert daripada penyanyi popular ini dijual dengan harga RM20 dan RM80 (Korporat). Bagi mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi 019-3005116 (Mohd Hazrel) 
 • p/s : sapa² berminat dan nak beramal boleh laa dptkan tiket seperti di atas.. 

  10 comments:

  1. bagus jugak ni berhibur & charity...tingin gak nak pi

   ReplyDelete
  2. wow..berhibur sambil menderma..bagus2..nti rinna enjoylah ye..

   ReplyDelete
  3. Disamping berhibur..dapat beramal juga kan...

   ReplyDelete
  4. syok la student² UM eh dpt jmpe artis..hehe~ sis pi ke? =)

   ReplyDelete
  5. Yana~ Rasanya tak dpt pergi sebab ada hal lain laa plak..

   ReplyDelete
  6. charity nie .. best kalau dpt joint kann .. terasa jugak nak pegi kalau boleh :)

   ReplyDelete
  7. sape artis yg dowang jemput?? huhu

   ReplyDelete
  8. bagus ni kak rinna...ye laa sambil relax2 tgk artis pujaan dpt lak beramal...2 in 1 gitu kan....he he he

   ReplyDelete

  Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

  RAK BUKU KEGEMARAN

  Rinna's favorites book montage

  Lamaran Untuk Teman Hati
  Cuma Dia Kekasihku
  Sayang Awak Cinta Awak
  Kalau Sudah Berkenan
  Bisikkan Namaku
  Yang Dia Pilih
  Manisnya cinta
  Cik Cinderella Dan Encik Tengku
  Hanya Dia...Cinta
  Hopeless Romantik
  Pergi Tanpa Alasan
  Dia… Random Guy
  I'm Mrs. Kertu
  Suamiku Mr. Blind
  Adam & Hawa
  Biografi Agung Rasulullah
  Love You Mr. Arrogant
  Cik Bunga Dan Encik Sombong
  Projek Memikat Suami
  Pabila Cinta Memanggilku


  Rinna Manja's favorite books »

  BLOG ARKIB

  LABELS

  TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

  HUBBY & ME

  AKU DAN OFISMATE
  Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

  AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

  Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss