Thursday, September 30, 2010

Beraya Lagik

Ahad, 26 September 2010
Hari nie Syawal yang ke 17, jadi masih lagi bulan raya. Jadi..nyaa..aku dapat plak jemputan Open House dari teman sekolah aku dulu.. Kawan aku nie nama dia Siti Zarina... Seorang yang 'happy go lucky'.  Umah dia kat Taman Desa Baiduri..Cheras... Hubby dia Polis jadi dia tinggal di. Kuaters polis jugak  laa.. Siti nie jugak keja kat IPK..jugak kiranya dua2 bersangkut paut ngak kerjaya polis.

Aku sampai kat umah dia dalam pukul 3 petang.  Masa tuh ada ramai orang kat umah dia.. tapi dia orang semua tuh dah nak balik.  Kawan aku nie pulak..tengah bersilat nak masak kuah mee kari sebab seperiuk yang di masak awal tuh dah abis..  Laku betul mee kari dia.. Sambil² masak tuh weols pun borak² laa.. Tak lama lepas tuh.. muncul plak kawan sekolah jugak.. Nama dia Zaleha.. Dah 3 anak dia.. Seronok gaklaa jumpa dia orang berdua nie maklum laa dah lama tak jumpa..

Lepas makan² dan borak² tuh aku pun beransur laa balik..

Siti Zarina.. Me & Zaleha 

Ini laa dia Siti Zarina.. 

Antara hidangan yang ada.. Kek, Kuah Kacang, Masak Lodeh, 
Nasi Impit, Rendang Daging & Ayam, Mee Kari, Buah & Air.. 
Semuanya dia masak sorang tapi dibantu oleh anak daranya..


Nie si Suami² sedang berborak²

Tuesday, September 28, 2010

Open House di Teratak Nabila

Sabtu, 25 September 2010
Hari ini dapat jemputan Open House ke Teratak Nabila. Gerak dari rumah dalam pukul 2.30 petang. Dalam perjalanan menuju ke rumah Kak Yong, hujan turun lebat. Exit di Bukit Beruntung, weols pun cari laa jalan ke Bukit Sentosa. Pusing² punya pusing tak jumpa jalan jugak. Lama², weols pun mintak tolong Abg Uda jemput.

Sampai kat Teratak Nabila, masa tuh ujan renyai² lagi. Nampak khemah berdiri depan umah. Ramai gak laa orang yang datang. Banyak makanan yang tersedia. Ada Nasi Ayam, Lontong & Masak Lodeh, Meehoon Sup Tulang. Kenyang laa perut dapat makan semua tuh.  

Kak Yang dan Angah pun mintak tolong ngan Zul (ayah nabila) ambil dia orang semua... Dah tahu jalan lepas nie  tak de laa sesat lagi kut..heheh..  Kak Yong lambat sampai.. dalam pukul 7.30 baru dia sampai. 

Balik dari rumah Nabila.. weols ke rumah kawan hubby aku.  Capt Nik kat Taman Tun Perak, Rawang.  Dah lama dia ngajak weols ke rumah dia.. Dah 6 tahun dia orang pindah.. baru sekarang berpeluang ke rumah dia.  Balik dari rumah dia dalam pukul 11.30 malam.. Anak aku siap tertido kat sofa di rumah Nik... Sian dia penat bermain² ngan Mizan (anak Kak Yong.. geng dia tuh).

Hubby & Nabila.. 


 Aku & Nabila..


Kak Yong & Nabila.. nie laa tuan rumahnyaa..


Kak Saadiah.. bz di bantu ngan kawan2 
dan sedara tambahan untuk makanan 


Gambar wajib..ambil..hehehe..  




Hubby ngan Abg Uda dan birasnya sedang berbual² 





Patutnya makan ngan Meehoon tapi aku 
ambil supnya aje.. sedapppp 


Kak Yang dan Kak Saadiah.. 


Tengok khemah..cam kenduri kawin plak.. 


Sempat posing² dengan Angah dan Kak Yong..

Nie plak kat umah Capt Nik..minum air sambil makan
kuih raya.. 

Monday, September 27, 2010

Beraya Ke Rumah Kak Nyah

Adess..lambatnya aku nak up kan N3 masa aku beraya kat umah Kak Nyah kat Bandar Tasik Selatan Cheras.. Korang layan laa  gambar kat bawah nie yer..

Sabtu 18, September 2010
Pagi Sabtu hubby terima panggilan dari Kak Nyah ngajak ke rumahnya.. makan².  Katanya suruh datang dalam pukul 5 petang ke atas.  So weols gerak ke rumahnya dalam pukul 5.30 petang.  Sampai di rumah Kak Nyah tunggu lif punya laa lama.  Lif plak ada sebuah jer.. Rumah Kak Nyah tingkat 7.  Masa weols sampai tuh, hubby call laa Angah..dia orang plak tersangkut jem kat MRR2.  Dia orang sampai dekat pukul 7.30 malam.  Weols mulanya ingat nak balik dah.. tapi Abg Uda telefon dia orang sekeluarga on the way ke rumah Kak Nyah juga..so weols tunggu laa.. Abg Uda sampai dah dekat pukul 9.45 malam.  Borak punya borak dekat pukul 11 malam baru laa weols balik.

Kak Yang, Angah & Family.. sedang makan² kuih


Antara hidangan yang ada... Nasi Impit, Rendang, Kuah Kacang,
Roti Jala & Kuah Kari.. ngan Air Sirap..


Amboi bangg.. sukaannya dia...


Abg Uda & Family.. cuma YongIna jer yang tak der.. 
kiranya family Uda suma datang


Senyum dan gembira bila berkumpu begini


Apa laa yang mencuit hati Kak Saadiah nie sentiasa aje..gembira...

Atok dan cucu...


Tuan blog enterprem jap.. 

Thursday, September 23, 2010

Citer Hari Raya Part 3

Ahad, 12 September 2010
Hari nie Hari Raya ke 3 dan aku masih lagi kat umah Kak Imah. Mula² memang tak de plan nak gi ke mana² hanya kat umah aje laa.. Kira mulanya xtvt hari tuh.. masak² pas tuh tido²an. aje laa..

Masa makan tengahari tuh, weols wat laa plan nak berjalan ke mana plak hari nie.. so Abg Ijai cadang weols ke Sg. Sumun di Bagan Datoh, rumah mertua Kak Sal. Jadinya weols cadang nak pergi lepas solat Maghrib. Lepas makan tenghari tuh, Kak Imah nak bawa Kak Yang berubat kaki dia.. so aku pun ikut laa sekali..ngan hubby aku. Balik dari rumah Pak Lang tuh..dah dekat nak Maghrib.

Lepas solat Maghrib, weols pun bersiap² laa.. Oleh sebab malam tuh, weols nak bermalam plak umah Kak Idah, weols angkut laa bag² masuk bonet keta dan hantar plak kat umah Kak Idah.  Kak Idah plak nak ikut sekali.. jadi ada 3 keta laa konvoi ke Sg. Sumun.

Perjalanan ke Sg. Sumun ambil masa dekat 1 jam lebih.  Jalan plak jem nak sampai ke trafik light kat Simpang 4.  Weols sampai kat umah mertua Kak Sal tuh dekat pukul 10 malam..ahakss tak penah dibuat dek orang gi umah orang beraya kul 10 malam. Di umah mertua Kak Sal, borak² sambil makan² Meehoon Goreng.  Aku ingat tak de laa kemana lagi lepas tuh... Rupanya, adik ipar Kak Sal yang duduk kat sebelah umah mertuanya tuh ngajak plak ke umah.  So, weols terjah laa plak ke rumah dia..

Dah kenyang makan².. apa lagik angkat bontot balik ler.. masa tuh dah kul 12 malam.. sampai kat umah Kak Idah dalam pukul 1 pagi..hehehe.. kenyanngnyaa pewut den.. malam tuh...

Ini kat rumah mertua Kak Sal..


Kak Sal sempoi jerk ngan kain batiknya..


Ini plak weols ke rumah adik ipar Kak Sal 
masa nie dah pukul 11 malam..ahakss..


Haa kauu!! tak sangka di jamu plak ngan Mee Curry.. 
siap dah letak dalam pinggan plak tuh!
Sedap giler mee curry dia.. 

Haa.. korang tengok laa.. Mewah betul ngan kerang..
ngan fish cake ngan fish ballnya.. Alahai sebab aku dah kenyang
 makan meehoon sebelum tuh kalau tak sure nak
 tambah sepinggan lagi.. rugi! rugi!..heheheh

Ini gambar makan tengahari weols kat umah Kak Idah.
Ada ulam², jantung pisang, Ayam Kicap, Sambal mangga
dan Sambal Kelapa dan ikan goreng.. tambah² 
makan plak aku hari ini..

Okey dah abis dah citer pasal hari raya.  Aku balik ke KL pada hari Selasa, lepas makan malam dan selamat sampai di KL dalam pukul 11.30 malam.

Wednesday, September 22, 2010

Citer Hari Raya Part 2

Sabtu, 11 September 2010
Selepas bersarapan.. weols semua ke Kubur di Bukit Pekan di Kampar. Selalunya xtvt ini dibuat pada hari raya pertama tapi disebabkan semalam tuh hujan sebelah pagi so dipostpone kan ke hari ini.  Kubur di Bt. Pekan nie kiranya sedara mara sebelah Apak.

Ketika melawat kubur arwah Abg Sulung hubbyku dan juga
arwah Opahnya..


Gambar atas.. sempat lagi weols berhenti depan sekolah 
rendah hubbyku.. lepas itu weols 
ke rumah Wancu (adik Apak).


Sempat posing gedik² ngan dua anak buah..


Singgah plak di rumah anak Wancu..


Berselera anak bujangku makan meehoon tomyam


Ahakss meehoon tomyam ku..


Muka selepas kenyangg..pas nie..
nak jalan ke tempat lain plak..


Selepas balik dari Bukit Pekan.. Abg Usop hantar Apak balik ke rumah.. dan weols dari Bukit Pekan terus  ke Bota plak.. kali nie nak pergi melawat kubur arwah mak..hubby ku..  Sebelum sampai ke Bota.. pewut aku meragam le plak.. dan singgah cari Petronas.. dan sempat solat kat situ..


Ini laa kubur arwah mak mertua ku.. 
Cuaca hari nie sungguh panas sekali..


Lepas melawat kubur.. weols pergi ke rumah pak sedara plak.. beraya ke rumahnya.. Dari rumahnya ke rumah sepupu hubby aku yang rumahnya depan jer rumah pak sedara weols nie.. Masa kat umah tu.. Kak Yong ada telefon..ngajak ke rumah mertuanya..di Pantai Remis. Jadi weols  pun pakat laa ke Pantai Remis plak.. perjalanan mengambil masa selama 1 jam lebih gak laa..


Ini di rumah Pak Sedara hubby ku..
kiranya rumah adik arwah ibu mertuaku..




Posing2 lagik..


Weols sampai di rumah mertua Kak Yong di Pantai Remis dalam pukul 7 malam. Anak aku seronok laa dapat jumpa Mizan.. ada laa geng dia.. dah tak ingat dah ibunya nie.. 





Weols makan kuih dan ketupat palas..ciciah ngan kuah daging..sedap.. Malamnyaa selepas solat Mahgrib makan nasi plak ngan sup daging, sambal udang, sayuran.... gambar tak sempat nak snap..dah penat.. 

Seharian nie asik makan! makan! dan makan.. tapi seronok.. Bertolak balik dari Pantai Remis dalam pukul 10 malam dan sampai di Sg. Lampam dalam pukul 11.30 malam.. pas tuh apa lagi.. lepas bersihkan diri tido laa...

Kak Sal & family plak pulang ke Sg. Sumun rumah mertuanya...

Nanti aku sambung next N3 yer..tungguuu...


RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss