Friday, December 30, 2011

Percutian Ke Sebelah Pantai Timur.. 3

Pagi lepas solat subuh bantu Kak Yong dan Angah menyiapkan sarapan pagi.  Sarapan weols pagi tuh ada Nasi Lemak, Ikan Bilis Goreng, Sambal, Nuget, Sandwich, Sosej..Ayam Drumnet.. apa orang kata macam² ada.. Beselera masing² menjamu selera..  Lepas sarapan weols bersiap² kemas apa² yang patut sebab weols nak check-out dalam pukul 11.30 pagi.  Iye laa nak laa gi jalan² tempat lain kan..

Ini laa dia sarapan weols pagi tuh.. Nyum².. sedap..


Biasa laa bergambar beramai² sebelum balik..


Happy je semuanya..


Posing lagi depan rumah plak..


Posing lagik..depan umah..plak.. 

Singgah di pantai batu hitam.. masa ini hujan gerimis..
 air surut tapi ombak sangat kuat..


Dengan Angah sekeluarga...

Singgah beli barang² kering..Tempat ini berdekatan dengan TUDM Kuantan..
Sempat laa beli keropok lekor, ikan bilis, keropok, ikan masin tengiri..


Singgah plak kat Temerloh.  Pekena ikan patin.  Mula² tuh ingat nak laa terjah 
gerai Pak Usop.. tapi dah abis.. kat situ..so kena laa gi gerai lain.. 
Ikan patin dia pun okey gak laa.. Makan plak ngan gulai pewut.. 
nyum² feveret ikan patin tempoyak.. 


Adoi tengok ikan patin tempoyak tuh..sedapnyaa.. Abis ikan..kuahnya 
pun aku hirup kasi licin.. hehehe


Masing² dah kelaparan..maklum laa masa tuh dah dekat pukul 3 lebih..


Haa tinggal rangkaaa jerk.. Lepas makan singgah ke Masjid untuk solat 


Sebelum meneruskan perjalanan..Kak Yang nak cari tudung.. 
singgah laa kat sini.. kejap.. dapat laa Kak Yang beli tudung.. 

Sebelum sampai rumah singgah dulu kat R & R Genting Sempah.. bersolat dan budak² pun sibuk nak makan. Lepas makan weols pun berpisah laa.. bawa haluan masing² pulang ke rumah.  

Terima kasih di ucapkan pada Sham (yang menguruskan penginapan), Kak Yong, Angah, CD.. dan especially to my lovely hubby kerana sama² menjayakan cuti² kita pada tahun ini.  Insyallah pada tahun hadapan kita jalan² lagik yer.. 

Okey abes dah..

Thursday, December 29, 2011

Percutian Ke Sebelah Pantai Timur.. 2

Selepas letak barang-barang semua.. berehat dan solat.. weols semua pun keluar untuk makan malam.  Biasa laa kalau dah sampai ke Kuantan ini mesti nak kena makan ikan bakar.. jadi weols ke Tg. Lumpur.  Ingatkan nak gi makan kat restoren Ana kalau tak silap..tapi punya laa ramai orang.  Jadi weols ke restoren Super Top. Boleh tahan jugak laa.. masih banyak lagi lauk² seafood nie...

Antara yang sempat aku ambik gambo.. Lala, Ikan bawal sweet sour kut, 
kerang rebus, ada sup sayur dan tomyam jugak.. 


Sotong Goreng Tepung


Butter Prawn.. sedap gak.. besor² udangnya.. dan ada ikan siakap bakar.. 
tak sempat nak ambik gambar.. maklum laa tengah bz makan.. 
pewut dah lapo..hehehe..

Muka orang tengah lapo maintain jer..

Haa tu dia.. licin..ikan² tuh tinggal rangka.. cuma sotong jer 
ada baki so tapau bawak balik.. 

Sedap.. lauk² yang dihidangkan tidak mengecewakan..

Esoknyaa.. weols semua bersiap² plak ke Gambang WaterPark.  Punya laa ramainya orang.. aduiyai..bersesak² ler jugak.. Ingatkan masa hari Sabtu boleh beli tiket awal tapi.. hampa..tak boleh rupanya.  Ada orang kata boleh booking online tapi weols tak berapa pasti.. Kalau tak boleh jugak sewa cabana.  

Seronok sangat kali ini iye laa masa pergi tahun lepas..tak dapat nak mandi² sangat masa tuh sebab anak aku masih dalam berpantang bersunat.  Kali ini weols sakan ler pergi mandi dan naik gelungsor air.. memang happening giler.. sikit ler punya laju.. 2 kali naik satu yang terang dan satu lagi yang gelap..best sangat.. heheh :)

Lepas mandi lapo laa plak.. Makan nasi minyak ngan ayam 
masak merah.. mahal betul harga makan kat dalam sini..




Sebelum balik singgah le bergambar kejap.... Balik pun tak sempat nak tukar 
baju nasib baik baju tak berapa nak basah.. lagi pun bila pergi ke toilet 
punya laa ramai orang yang menunggu untuk tukar baju..


Balik dari GWP.. pewut pun lapar..makan ler nasi yang telah dimasak pagi tu.. 


Lepas makan nasi layan makan doyan le plak.. yang di beli oleh Kak Yang.. 
sebab Angah balik dulu sebab anak dia dah tido.. Pewut pun dah kenyang.. 
Malamnya masing² dah masuk tido awal.. kepenatan.. 

Sambung lagi yer..

Wednesday, December 28, 2011

Percutian Ke Sebelah Pantai Timur..

Fuhhhhh! Fuhhhhhh!.. banyak betul habuk blog aku nie..beberapa hari dah tak update. Maklum laa bercuti 4 hari.. macam laa lama kan.. hehehe.. Hari ini baru masuk ofis balik.. pas tuh bz nak selesaikan kerja.  Ni curik masa kejap update blog aku yang tersayang ini..kut² ada yang tertanya² kan.. heheh.. ada yang cari ker..?? Adoiyai perasan le plak..kan.. tak per..laa..hentam jer laa.. :)))

Okey.. aku mula kan cerita yer..

Hari Sabtu yang lepas aku sekeluarga bersama² dengan keluarga Kak Yong dan Angah dengan Kak Yang, weols pergi jalan-jalan ke belah pantai timur sana.  Sebenarnya weols nak ke Gambang Water Park.  Sebelum ke Gambang, Sham telah pun buat booking online dengan satu homestay yang berdekatan dengan watepark ini.  So, dengan gembiranyaa weols pun mulakan perjalanan dan mula berkumpul dekat Shell berdekatan dengan Kunang².  Dari situ.. bincang² weols singgah dulu di Sri Gombak untuk makan tengahari dulu sebelum memulakan perjalanan.  Dah kenyang makan baru laa weols gerak..dalam pukul 12 gitu.  

Dalam perjalanan dapat call pasal penginapan homestay weols tuh ada masalah sebabnya owner homestay tuh dah tersilap dan terbagi rumah weols tuh pada orang lain yang kebetulan namanya pun Sham jugak.. Aduhai.. memang geram betul..masa tuh.. sebab iye laa dah tak de penginapan laa..kan..Nasib baik hubby bawak Tab.. surf laa umah homestay lain plak.. Alhamdullilah dapat sebuah rumah semi-D berdekatan dengan bandar Kuantan.  Tak kisah laa.. so booking terus.  Nasib baik ada GPS laa untuk tunjukkan jalan.. Dalam pukul 5 petang weols sampai laa ke homestay.  Berehat kejap sebelum keluar untuk makan malam plak..

Ikan Keli Bakar.. Cicah air asam ... 


Nasi aku.. Gulai Rebung  Ikan Masin, Kerabu Perut.. 


Muka kekenyangan.. 

 Lepas makan pekena plak laa buah²an

Ini laa homestay weols.. di Damansara Kuantan 


Ini bilik utk Angah.. plak ada sterika di sediakan 


Ini bilik Kak Yong sekeluarga..master bedroom ada aircond dan bilik air.. 


Tempat ruang makan 

 Ini bilik Kak Yang tido sebab kecik sikit.. laa


Ini bilik yang aku sekeluarga yang guna.. Ada toto disediakan.. 


Dapur yang complete ngan pinggan mangkuk, dapur gas, peti ais.. 


Ruang tamu.. yang kemas.. 


Ruang tempat menonton TV.  Ada astro tapi weols tak bawak kad 
jadi tgk siaran TV biasa jer..laa


Nanti sambung next N3 yer..

Friday, December 23, 2011

Apa Nak Citer Yer..

Pagi semalam aku ada mesyuarat Bahagian..bulanan.. so biasa laa order makanan Nasi Lemak Set ngan ayam goreng berempah.  Pas tuh tengahari Cik Mell ngajak le gi makan kat Ali Cafe.. mulanya aku ingat malas le nak pergi.. tapi teragak plak nak minum air kedondong asamboi ku ikut jua..hehehe..  Ingatkan mulanya nak minum aje ler.. tapi at last order tomyam putih campur.. okey le kan.. sedap gak laa.. kenyang ler pewut aku..

Hari ini jugak semua staf dah dapat Borang Opsyen SBPA.. so tarikh tutup untuk dipulangkan 6 Januari.. Biasa laa ada pro dan cons opsyen ini.. Harap perjumpaan Cuepacs ngan JPA dapat laa mencapai kata sepakat yang sewajarnya...untuk kebaikan kakitangan awam..

Hmm..dapnyaa..

Thursday, December 22, 2011

Jalan² Ke I-City

Ahad, 18 Disember 2011

Sebenarnya tak de plan pun. Tiba² jer anak aku sibuk ajak jalan².  
Fikir punya fikir weols pun decide nak
ke I-City.  Lagi pun aku tak pernah pergi lagi. Selalu tengok gambar 
blogger² yang dah pernah pergi.

Weols sampai kat ICity lebih kurang pukul 6.45 petang. Jalan² sekitar dengan
 pokok yang mula dah dipasang dengan lampu² yang berwarna warni iye
 laa kalau datang siang tentu tak de lampu lagi..

Anak aku sibuk nak naik yang macam roller-coaster tapi yang rendah aje laa..bukan yang
 tinggi mcam kat Genting Highland tuh.. jadi laa kan.. 

Solat Maghrib dulu.. pas tuh baru beli tiket
nak masuk ke Snow-Walk. Bayaran pada
yang belum pernah masuk lagi
Dewasa - RM 25.00
Kanak² - RM20.00 

Mula² tu biasa² je sejuknyaa.. tapi lama² sejuk giler laa jugak.  Anak aku bila ais dah 
termasuk dalam kasut.. kaki dah kejung.. dah tak tahan..sangat.  Weols rasanya 
berada dalam tuh tak de laa lama sangat adalah dalam 20 minit je kut..atau tak sampai
 tak pasti.. So pada uols yang belum pernah pergi dan bercadang
hendak pergi digalakkan korang pakai laa sarong tangan pas tuh kalau tak de kasut yang
proper sewa laa kasut boot yang ada kat situ.. dan pakai stokin baru laa korang rasa selesa..  

Lepas dari Snowalk.. weols masuk plak ke mini zoo.. bayarannya plak
Dewasa - RM8.00 dan Kanak² - RM5 sahaja..

Kat situ korang leh laa tengok bermacam² jenis ular.. besar² giler..
Anaconda pun ada.. tapi tak de laa sebesar yang kat dalam TV tuh.. :)
Kiranyaa seronok laa jugak.. tapi kaki penat laa..
Dalam pukul 10.30 baru gerak balik....

Masih siang lagi.. lampu baru bernyala






Cak² kat lampu..  




















Ini Ular Anaconda..




RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss