Thursday, January 26, 2012

Hari Tu Aku Beli......

Hari Sabtu lepas aku ke Pasar Tani di Kajang Prima Saujana.  
Aku suka kalau pergi ke PT nie sebab kalau nak cari bahan²
 untuk masak lauk-pauk kampung nie senang nak dapat.. 
 Meh tengok apa yang aku beli.. jom layan..yer.. 

Ini Daging Salai..  

Ikan Pekasam 

Ikan Keli Salai (ada 8 ekor)
Dah masak 4 ekor buat gulai lomak cili padi dengan belimbing buluh.. 
terasa laa jugak ikan ini di salai ngan sabut.


Ikan Terubuk Asin Sarawak.. memang sedap.. 


21 comments:

  1. Hari ni kakcik nak beli tempe di PT dekat pejabat kakcik, rupa2nya pakcik tu (Melayu) masih bercuti!

    ReplyDelete
  2. barang2 yg akak beli memang masakan kampung yg sedap!!...makan memang boleh bertambah...

    ReplyDelete
  3. pernah rasa pekasam lenggong tak?sedappp kat pasar tani shah alam ada jual..

    ReplyDelete
  4. meriahnya Pasar Tani tempat akak ni...

    tempat saya..alahai...hidup segan mati tak mahu...dari 10 gerai...tinggal 2 3 je..lepas daripada tu..tutup terus... :)

    kalau nak feel macam tempat akak ni..kena pergi jauh sikit area Alor Gajah...baru la meriah.. :)

    ReplyDelete
  5. lauk kampung paling terbaek!!!sedapnyer

    ReplyDelete
  6. sedap nya sis..kecur air liur tgk yg disalai dan pekasam serta terubuk tu....saya suka keli salai tu...goreng dulu bagi garing pas tu tumbuk cili masak bawang lebih..jgn kasi hancur sgt..buat sambal...sedappppnya....

    ReplyDelete
  7. aduhai~~saya tengah ngidam daging salai~~

    ReplyDelete
  8. senang ade mcm ni kan kak....nak masak tu anytime jek boleh...takde laa kite bersusah payah nak buat unggun sabut bagai .....

    pes time lieya tgk yg daging salai tu kak....mudah kan kak kalo mcm nie....

    ReplyDelete
  9. kt PT kaw sy takdala plak jual benda-benda gini

    ReplyDelete
  10. ikan terubuk asin tu...sedap.lama da xmkn nih

    ReplyDelete
  11. wah buat ila tak sabar nak pindah kajang tahun depan..cepatla uamh siap

    ReplyDelete
  12. haii kalau lah ada Pasar Tani kat UK ni kan senang..maksu,berapa harga ikan keli salai dan ikan masin pekasam tu? dia pack elok tak, i mean takde bau sangat ke?

    ReplyDelete
  13. bestnya kan, mcm2 yg kita nak smuanya ada. dh lama x mkn masak lemak yg bersalai ni

    ReplyDelete
  14. daging salai tu dpt masak lemak, ah, sedapnya....

    kan dah terkecur air liur, saja je tau!!

    ReplyDelete
  15. wahh terubuk masin .. perghhhh dah lama x makan tuu
    payah nak dpt di sini huhuh

    ReplyDelete
  16. Ikan pekasam. hmmmm memang sedap. selalunya kita tak beli pekasam ni. sebab buat sendiri.kekadang husabnd pergi menjala dapat ikan talapia banyak & buat le pekasam.

    Daging salai tu pernah tengok tapi tak tau nak masak apa?

    ikan keli salai tu masak lemak cili api ngan belimbing buluh? sedapa walawei...

    Ikan terubuk masin tu, selalu order kat abang angkat kat serawak. memang sedap.

    ReplyDelete
  17. bestnya kt area tu ada jual semua2 tu kak..makan pun berselera..

    ReplyDelete
  18. sedapnya...ikan pekasam tu yg buat kecur air liur ni...

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss