Monday, April 02, 2012

UMRAH & ZIARAH 2012 ~ Mekah 12/3 - 20/3 Part 2

As-Salam

Kita sambung lagi.. dalam perjalanan nak ke Mekah, singgah laa kat R & R.. hehehe kat padang pasir tuh pun ada gak R & R.  Kat situ weols wat solat jamak maghrib dan isyak.  Pas tu jamu selera.


Ini laa R & R nya.. 


Beli nasi beriani lauk daging.. sedap jugak. Aku share makan ngan mak aku. 
Anak aku plak share ngan hubbyku


Masa mula² nampak menara jam ini.. subhanallah.. 
berdebar dah rasa hati.. gembira tak terkata.. 
iye laa aku dah sampai ke Kota Mekah..  Sebelum aku sampai ke 
Mekah ini hati rasa takut jugak sebab 
boleh ke aku nampak Kaabah.. Iye laa sebelum ini macam² 
citer dah kita dengar dan baca.. Ada yang
dah sampai tapi tak nampak Kaabah...

Ini laa tempat tinggal weols selama 8 hari di Mekah


Selesa laa jugak.. bila basuh baju..sidai kat dalam toilet nie pun 2 hari dah kering..


Menunggu sebelum gerak ke Masjidil Haram

Weols sampai di hotel lebih kurang pukul 11 malam.  Berehat sebentar dan turun berkumpul di lobby dalam pukul 12 malam.  Mak aku plak kaki tak kuat jadi weols uruskan untuk mendapatkan kerusi roda dan upah seorang budak Indon yang dah lama bekerja di sana.  Kalau upah pak arab karang tak reti laa komunikasi.  

Gerak secara berkumpulan ke Masjidil Haram.  Mula² aku nampak Kaabah.. aku menangis..subhanallah syukur aku dapat melihatnya dengan terang dan jelas (masa aku menaip nie mata aku dah berair nie teringat kembali saat itu).  

Mula² sekali weols melakukan Tawaf, 7 kali.  Masa tawaf ini memang orang ramai. Kadang² berlanggar² jugak laa.. Kalau kena ngan group Turkey ditolaknya kita orang ke tepi.. aduhai.. kena banyak bersabar.  Mula² tuh laju laa jugak.. dah masuk pusingan yang ke empat dah slow ler sikit.  Aku jalan ngan kedua kak ipar dah terpisah ngan hubby aku.  Iyelaa dia orang laju..jalan tak terkejar laa plak. Selesai tawaf  dan buat solat sunat dan baca doa.  Masa baca doa ini airmata tak usah cakap laa automatik mengalir.  Iye laa rasa bersyukur kerana dapat lihat kaabah depat mata dengan jelasnya.  Dah selesai tuh... cari balik group dan berkumpul semua menuju plak ke tempat Saie. Saie pun 7 kali jugak.  Banyak kali jugak weols berhenti rehat.  Penat sambil tuh minum laa air zam-zam sambil basuh muka sejuk jer.. airnya.  

Selesai Saie bertahlul laa plak.  Oleh sebab gunting kat hubby dan dia plak dah abis lama weols yang ketinggalan ini terpaksa laa meminjam dari orang lain untuk bergunting plak.  Bila dah selesai tuh.. kiranya lega dah rasa hati sebab yang wajibnya telah dilaksanakan.  Waktu itu dah pukul 4.30 pagi.  Jadi weols tunggu untuk solat Subuh plak.  Rasa seronok sungguh dapat solat di Masjidil Haram ini. Bila dengar imam baca.. aduhai.. rasa mendayu² jer dalam hatinya.  Ada sekali tuh Imam baca dalam solat sampai teresak².  Menyentuh perasaan sungguh.


Keadaan orang ramai ada baru selesai bersolat ..


Kesian.. kepenatan dia.. baru lepas melakukan Umrah..


Ramainya umat islam yang mengunjungi Masjidil Haram..melakukan umrah..


Keluarga Ustaz Ramly..jugak kepenatan..




Bergambar kenangan selepas melakukan Umrah.. 


Di dataran.. keadaan waktu yang dingin..sikit laa..


Berjalan balik menuju ke hotel..


Keadaan di Masjidil Haram.. Banyak pembangunan baru..

Nanti ada sambung lagi..  yer dengan gambar..jangan boring plak baca travelog umrah yer..hehhee..

20 comments:

  1. takkan boring seronok dapat baca pengalaman pi umrah...me pun tingin sangat!!

    ReplyDelete
  2. Subhanallah... ramainya umat manusia, macam musim haji suasananya ya?

    ReplyDelete
  3. seronok tgk kak.....teruja dan excited tgk.....harap2 ade jugak rezeki lieya.....

    tu la kak, ramai ckp nasi arab kat sane terbaik...ingat ade akak amik pic nasi arab jek..tingin nak tgk....

    ReplyDelete
  4. org yg menaipnya menitis airmata...
    akak yg baca nie pun leh menitis airmata...
    syukur semuanya berjalan lancar...
    akak tak boring baca pasal bab2 nie...

    ReplyDelete
  5. ramai tul orang rinna .. fuhhh jenuh melawan arus orang nie ;)

    ciannn kat abang kepenatan ..

    ReplyDelete
  6. R&R tu toilet tu teruk kan? hahaha...kalau ni lah R&R yg sama yg mak ayah saya ceritakan masa mereka ke sana...

    eh, bawak masuk kamera dalam masjidil haram, takde pak guard tahan ke?

    ReplyDelete
  7. Doc~ Toilet kat R&R tuh.. bersih jugak.. tak de kotor.. alhamdullillah.. selesa laa jugak.

    Masuk masa org ramai pusu2..tak de laa kena cek bag.. :) boleh laa bawa kamera masuk.. ke Masjidil Haram.

    ReplyDelete
  8. KakCik ~ mmg kdg2 ramai sungguh...umatnya..

    ReplyDelete
  9. alhamdulilah...dah dpt melawat ke rumah allah...

    ReplyDelete
  10. takde boringnya..seronok betul dee baca..subhanallah..cantiknya kaabahkan..tu baru tgk dlm gambar..kalau gi sana? mcm sis gak kot..menangis tgk..

    ReplyDelete
  11. untung anak akak kecik lg dh dpt wat umrah..rezeki dia

    mana boring kak..seolah2 dpt pengalaman sama..

    ReplyDelete
  12. Salam kenal dan follow sini....
    Suka Nurul baca n3 akak masa gi umrah....

    ReplyDelete
  13. seronokkan...ceritalah bnyak2 pasal kat sana...mmng tak boring...

    p/s..tengok semua gmbar tu mngimbau kenangan masa pergi dulu....sembunyi2 jugak bawa kemera...

    ReplyDelete
  14. tak puas2 saya menengok gambar2 yg rinna ambilkan..bila ler nak sampai kat sana?

    ReplyDelete
  15. Insyallah.. Rin dah doakan semua teman² yg mana telah berniat dlm hati nak ke sana dipermudahkan.. Amin

    ReplyDelete
  16. tu la kan, kalau pergi sana mesti kena gerak dalam kumpulan. sebab semuanya berpakaian serupa. kalau terlepas group tu, memang susah nak cari.

    ReplyDelete
  17. tak..tak boring pun...lagi tunggu lagi ada, hehe

    ReplyDelete
  18. salam. bagaimana nak pinjam kerusi roda di masjidil haram ye.?haritu saya pergi , opah sakit kaki tapi gagahkan juga dia berjalan sebab kami tak tahu bagaimana untuk meminjam kerusi roda.

    ReplyDelete
  19. bagaimana nak pinjam kerusi roda di masjidil haram ye?

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss