Tuesday, April 03, 2012

UMRAH & ZIARAH 2012 ~ Mekah 12/3 - 20/3 Part 3

As-Salam...

Perjalanan dari hotel ke Masjidil Haram adalah dalam 200 meter.  Kalau berjalan tu mengah gak laa.. sebab hotel bukan di tepi jalan kena jalan lagi ke belakang. Berbanding jalan ke Masjid Nabawi.. kiranya ke Masjidil Haram jauh gak laa.. tapi tak kisah laa.. lagi jauh jalan orang kata lagi banyak pahalanya.  

Dataran..ini kalau penuh Masjidil Haram.. kat sini pun orang boleh solat.. 
nampak line kuning tuh.. tu kiranya tanda arah kiblat (kaabah).

Kalau lalu di dataran ini di waktu pagi.. mesti ada ramai peminta sedekah dari orang-orang kulit hitam (somalia) ini.  Jadi bersiap laa dengan duit untuk disedekahkan.  Ada tuh siap datang kat kita beria² minta duit.. selagi tak dapat.. asik laa dok mengikut jer..sampai laa dapat duit.  


Ini laa laluan untuk Saie Safa ke Marwah..

Sekarang ini ada 3 tingkat kalau nak buat Saie.. 

Kat sini banyak burung merpati.  Beli laa gandum 1SR pas tu tabur bagi burung ini makan.. 


Pandangan dari seberang jalan.. nampak tak jauhnya nak kena jalan.. 
dari sini plak ada laa dalam 50 meter.. lagi..

Ini antara menu makan tengahari masa kat sana.. 





Waktu Solat di Mekah..


Laluan dari hotel nak ke Masjid..


Hotel Mawaddah..

Aku kalau tak de nak ke tandas.. kat sini pun aku boleh 
ambil air sembahyang.. sejuk je air zam-zam  
memang puas laa meminumnya

Antara projek² pembangunan di sekeliling Masjidil Haram.. 
Yang menarik kalau time solat semua berhenti dan solat bersama-sama..


Bangunan yang ada di depan Masjidil Haram.. bangunan dia orang nie 
tak de bumbung.. cam kotak² jer

13 comments:

  1. xpe la kak kan jauh bejalan lg beganda pahalanya insyaAllah

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Rinna,

    Teringin jugak kak Ros nak kesana...

    ReplyDelete
  3. bestnyerr rinna.. harap dipermudahkan allah dapat menjejak kaki kesana..tambah dapat bwk anak2 lg best kan..

    ReplyDelete
  4. bessnyer dapat minum air zamzam....moga dipermudahkan segala2nya amin

    ReplyDelete
  5. Bila tengok photo photo akak ni, tetiba terdetik di hati, bagaimanaka generai yang terdahulu menunaikan umrah/haji.

    sekarang ni sungguh selesa dengan hotel & mkanan bagainya.

    harap harap utuk generasi yang akan datang urusan umrah/haji akan menjadi lebih mudang & lebih selesa.
    amin...

    ReplyDelete
  6. Setiap kali membaca tentang Mekah dan Madinan, pasti kakcik terkenang kepada Prof. Muhd Kamil Ibrahim yang sekarang menetap di sana.

    ReplyDelete
  7. seronoknya dapat menjalankan umrah.. Mak dara tak henti2 berdoa semoga dapat ke sana pada tahun ini.. tolong doa2kan untuk mak ye..

    ReplyDelete
  8. dah byk tul pembangunan di sana ye sis....

    bestnya senang2 jer dpt minum air zam zam kan....

    smoga satu hari nanti dapatlah i plak menjejak kan kaki ke sana...

    ReplyDelete
  9. masuk sini baca pengalaman dan tompang tgk gambar2..hehe..

    ReplyDelete
  10. seronok tgk gambar2 sekitar masjidil haram ni...mmg kita dengar jaraknya 200m, tapi sebab nak berjalan dalam terik matahari tu yg mencabar kan...tu lah pengalaman yg mak ayah saya ceritakan

    ReplyDelete
  11. cantik hotel ..

    perjalanan di dalam masjid tuu sure sejuk kan rinna .. masa pijak lantai masjid tuu terasa tak kedinginan nyeee ..

    ramai betul ummat nie ;)

    ReplyDelete
  12. ramainya umat manusia kan.. sinilah tmpat bkumpul smua umat islam

    ReplyDelete
  13. menu still masakan malaysia ye kak..? :)

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss