Friday, June 15, 2012

Resipi Masak Lemak Cili Api Daun Pegaga

As-Salam

Hari tuh kan aku ada citer yang aku masak gulai lemak cili api pegaga.. jadi ada yang bertanya resipinya.  Jadi aku sharekan resipi yang sangat simple ini.  Selalu orang makan pegag gitu je kan.. Mana laa tau kut nak cuba cara gini plak.. 




Bahan-bahannya..
1.  5 ikat pegaga nak lebih pun tak boleh..
2.  Cili padi 10 biji.. ikut suka laa nak pedas ke tidak (tumbuk lumat)
3.  1 keping (kalau yang besar) Asam Gelugor
4.  1 kotak Santan
5.  Kunyit hidup atau serbuk pun boleh (kalau hidup tumbuk dengan cili api tadi)
6.  Segenggam ikan bilis.. suka laa kalau nak lebih pun boleh.. lagi sedap..
* Kalau masak orang N9 tak de pakai bawang yer..

Cara-caranya.. 
1.  Potongkan laa dulu daun pegaga tuh asingkan daun dari batangnya kalau boleh ambik laa sikit akarnya 
2.  Masukan semua bahan di atas kecuali daun ke dalam periuk termasuk batangnya.. Masukkan garam.
3.  Masakkan hingga menggelegak.
4.  Keluarkan asam gelugor sebab tak nak jadi masam sangat.
5.  Boleh masukkan daunnya plak.. Kacaukan.. hingga ia masak..

Gulai pegaga ini kalau dikeringkan lagi sedap.. macam redang plak rasanya..  Selamat Mencuba yer..

p/s : sorri yer.. tak berapa reti sangat nak tulis resipi nie.. 1st time nie.. hehehe

27 comments:

  1. i antara org yg tak pernah masak pegaga...
    slalu makan ulam gitu...
    thx for sharing this recipe....

    ReplyDelete
  2. dee pegaga pun tak makan..tp resepi sis ni leh je guna utk masak lain..resepi org n9 masak lemak mmg tak boh bwg..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Ooooo .. betul2 pegaga dan ikan bilis je ye. Wahhh .. sempoiii.

    ReplyDelete
  4. kakcik pwernah cuba masak tanpa bawang, tapi rasa macam tak kena je walaupun rasanya tak berbeza. :)

    ReplyDelete
  5. oh sis first time dengo pegaga masak lomak cili api ...biasa buat ulam and masak goreng bercili sama ikan bilis jek..

    mau try lah...thx sis..coz pegaga is my feveret gitu :)

    ReplyDelete
  6. Kalau pengaga kampung lagi sedap agaknya kan Rinna. Sekarang banyak juak yg besar-besar tu...

    Tak pernah buat cara ini lagi.

    ReplyDelete
  7. @Kak Cik ~ Mmg kalau masak lemak N9 tak pernah letak bawang.. mungkin KakCik tak biasa kut msk tanpa bawang.. terpulang laa kalau nak letak bawang.. citarasa masing2 kan.. :)

    ReplyDelete
  8. @GreeJade~ kalau peminat pegaga leh laa try cara gini plak.. sedap.. tau makan gulai nie ngan nasi panas tak de lauk lain pun tak per.. :) itu kalau akak ler..

    ReplyDelete
  9. tak pernah makan letak pegaga....kena terai ni...dah ler sodap sihat lak tu!!

    ReplyDelete
  10. tak pernah pun masak pegaga. wat ulam & kerabu ada lah pernah buat

    ReplyDelete
  11. yus mmg tak pernah makan pucuk pegaga masak lemak ni. Mana nak cari pegaga dlm kat sini pun tak tahu...huhu

    ReplyDelete
  12. @Posh ~ cubalaa mana tau kena ngan selera..

    @Wantie ~ Skrg leh cuba.. kalau tak nak buat 5 ikat wat ler dalam 3 ikat ker.. :)

    @Yus ~ Pegaga leh cari kat Pasar Tani ke.. atau Pasar Borong ker.. :)

    ReplyDelete
  13. wah2 tetiba laparr dah
    nak pi makan dulu lah ekkee ;)
    sedappp nie lemak pucuk pegaga ..

    ReplyDelete
  14. boleh try ni... thanks kongsi resipi..

    salamkenai dr liya.. :)

    ReplyDelete
  15. boleh try ni... thanks kongsi resipi..

    salamkenai dr liya.. :)

    ReplyDelete
  16. yg pntg org paham kak..
    x penah masak lemak boleh gak nk cuba nih

    ReplyDelete
  17. waahh..x pernah lg rasa gulai lemak pegaga ni..cam sedap je nmpak!

    ReplyDelete
  18. Saya selalu buat masak lemak cili api ikan tenggiri campur pegaga campur sekali ngan petai fuhh mmg sedap. mak saya kata kalau makan pegaga makan sekali ngan akarnya baru jadi ubat tapi pegaga kampung la.

    ReplyDelete
  19. assalam Rinna..acik biasanya campur..masak lomak cili api..aam ke puyuh ke..ikan ke..campur ngan pengaga

    ReplyDelete
  20. saya pandai masak telur je... selebihnya saya suka makan masakan orang.. ehehehe..

    ReplyDelete
  21. gulai pegaga? 1st time saya dengar...boleh minta tolong wife saya try buatkan ikut resepi awak ni :)

    ReplyDelete
  22. tak pernah makan pegaga masak lemak..biasanya buat ulam jer...boleh try buat nanti...

    ReplyDelete
  23. wahh..rinna kongsi resepi ye...tak penah lagi masak pegaga mcm ni. Selalunya jdkan ulam atau wat blender wat air aje lah..hehe..

    ReplyDelete
  24. Baru try, tp saya letak bawang putih sikit. Sedap! Thanks for recipe.

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss