Tuesday, August 28, 2012

Hari Raya 2012 - Part 2

Assalamualaikum

Okey meh disambung kembali kisah raya yer..

Lepas balik dari beraya ke rumah mak/ayah Ninie.. weols meneruskan perjalanan ke rumah Wanchu di Ipoh.  Iye laa dah sekali jalankan. Masa dalam perjalanan tuh tak de plak hujan tapi bila sampai jer kat rumah Wanchu hujan dah turun rintik² terus jadi lebat laa plak.

Seperti biasa hidangan lemang dan  rendang menjadi juadah weols.  Anak aku memang peminat lemang betul.  Mana² pergi mesti makan lemang dengan rendang. Berborak² dan bertanya khabar.. weols plan plak ke rumah dua pupu hubby dekat² situ jugak laa.  Di situ weols semua makan meehoon sup.  Memang kenyang laa perut.

Weols gerak dari rumah sepupu hubby dan terus ke masjid berdekatan untuk solat Maghrib.  Selesai solat weols pun balik laa.  Malam nie tido kat umah Kak Imah. Sampai di rumah Kak Imah makan kuih laa plak. Pas tuh abang ipar dok keluarkan doyan sebiji besor.  Dek sebabkan kenyang.. aku makan seulas jerk.. tuh pun rasa jenuh nak abiskan.. Kalau tak kenyang mau 2/3 ulas aku makan.. heheheh



 Tengok anak aku dah basuh tangan nak makan lemang laa tuh..

Tu dia makan doyan malam² 

Hubby, Abg Usop, Abg Ijai 

Haa tengok 2 beranak nie sampai ke malam berbaju melayu..hehehe.. 
Doyan tuh Elly tolong abiskan..


Isnin, 20 Ogos 2012

Hari Raya kedua, weols plan nak ke Bota laa plak melawat kubur arwah mak hubby aku.  Lepas dari melawat kubur weols ke rumah pak sedara hubby, Acik Rahim. Tapi dia tak de kat umah cuma makcik aje yang ada.  So borak² aje laa ngan makcik.. Lepas dari rumah Acik Rahim, weols balik laa ke rumah sebab nak gi jalan² rumah orang lain takut tak de kat umah.  Sampai umah Kak Imah, siap² packing baju angkat bag masuk keta.. pergi laa plak laa rumah Kak Idah.. tido semalam kat sana sebelum weols balik ke KL esoknya.  Tahun ini raya tak berapa nak seronok sangat sebab kurang jalan beraya.  Aku ni suka jalan² hehehe.. 

Bersarapan pagi dengan beseleranyaa disediakan oleh Kak Imah.. 

Makan beramai² memang seronok..

 Dah siap² tuh apa lagik posing² ler kejap..dengan Kak Sal dan anak² nya


Nak abiskan mercun yang dibeli oleh anak ku.. ngan hubby² aku sekali kena main.. 

Sebelum gerak ke Bota singgah kat umah Kak Idah kejap.. 


Di tanah perkuburan di Bota.. 

Di kubur arwah mak.. 

Singgah di rumah pakcik Rahim.. 


Makciknyaa je yang ada..

 Sempat laa posing dlm keta..


 Makan tenghari yang simple..

 Kak Idah rajin dok membersihkan kebun kelapa sawitnya..depan umah jerk

Nie masa singgah kat R&R Ulur Bernam..
Punya laa ramai orang.. nak masuk toilet pun beratur..dan nak 
membeli pun beratur gak..

Pada hari raya ketiga.. weols dah balik KL.  Bertolak dari Perak dalam pukul 5 petang dan sampai di rumah dalam pukul 9.30 malam lepas hantar Kak Yang balik ke Keramat.  Okey tuh jer kisah raya di kampung..

18 comments:

  1. salam syawal

    rinna ...merahnya lipstik :)

    suka juga lemang tp lepas tu bersedialah
    berhangin satu badan..hik3

    ReplyDelete
  2. raya ke tiga dah balik KL? angah pulun seminggu duduk kampung...

    ReplyDelete
  3. Besar betul durian tu. Penuh setalam! :)

    ReplyDelete
  4. sy pon suka jln2 kak....jln2 ry...syok dpt mkn....

    wahhh doyan pon adooo.....

    ReplyDelete
  5. best kan jenjalan ke rumah sedara mara. kita ni kan bekerja, jadi dok ngadap kerja je hari hari.

    bila time raya jalan umah sedara puas puas.

    ReplyDelete
  6. suka baca cerita berRaya kamu sis..meriah jer kesana kemari...rajin kamu mengunjungi mereka...mcm saya ni kg tak der..setiap kali Raya..disini saja lah...

    ReplyDelete
  7. @Ati Masrif lipstik raya beli sebelum cuti hari tuh. hehehe

    ReplyDelete
  8. @Angah Angah memang laa seronok sebab family angah kat sana.. balik KL beraya plak ngan mak akak :)

    ReplyDelete
  9. @Eye_neeSelagi mereka ada kat kampung berjalan2 ler.. esok2 tak tau le cam na kan..:) Mungkin sama kut ngan sis Eyenee..

    ReplyDelete
  10. meriahnya raya...aik, makan durian time raya??

    ReplyDelete
  11. sama lah kita kak...suka part jalan2 ziarah rumah sedara mara..walaupun sy tak kenal... :)

    tahun ni pun tak banyak rumah yg kami pergi...sbb sedara dari singapore nak datang...kata nak sampai tgh hari...pukul 4 baru sampai...dok je la kat rumah nenek x gerak ke mana2.. :)

    ReplyDelete
  12. Sy pun raya kali ni tak berjalan raya ke mana sgt pun. Leh kira brp umah kitorang gi, mm..

    ReplyDelete
  13. mmg beraya sakan lah rinna yek tahun ini,,,, jauh berjalan!

    ReplyDelete
  14. suka tengok alas bunga2 masa sarapan pagi yang di sediakan oleh kak Imah tu...

    Selamat Hari Raya kak Rinna...

    ReplyDelete
  15. sy pon makan doyan masa raya rumah makcik haritu..nk makan bebanyak takut perot penoh..kang x muat lak nk isi makanan lain hehe..

    ReplyDelete
  16. selamat hari raya...
    wah raya sakan nie...
    yang paling siap ada durian tue...

    ReplyDelete
  17. slmt hari raye sis

    wahhh ber'durian' di hari raya tu..buat serawa cicah lemang pun best ni..hehehehe

    ReplyDelete
  18. seru seru banget perayaan idul fitrinya ..

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss