Wednesday, November 14, 2012

Hujung Minggu Balik Kampung...

Assalamualaikum...

Sabtu, 10 November 2012

Pada Sabtu pagi tuh memang tak de plan pun weols sekeluarga nak balik kampung. Tetiba jer Kak Idah telefon ajak weols sekeluarga dan Kak Yang ngan Angah balik kampung makan doyan.  Katanya sekarang nie doyan tengah banyak gugur.  Tak de plan apa² pada hari tuh.. packing baju untuk tido semalam, weols bertolak balik dalam pukul 10.30 pagi.  Kak Yong tak ikut balik kerana dia tak sihat.  

Weols jumpa ngan Angah kat Hentian Rawang dan konvoi balik sama².  Memula tuh ingat jalan jem sebab ramai yang balik kampung sebab cuti sekolah.. rupanya ada lori terbalik tengah jalan melintang..  Melepasi xcident tuh jalan mula clear. Budak² dan mula lapar dan weols makan tengahari di Langkap.  Iye laa tak nak laa menyusahkan Kak Idah masak tenghari untuk weols plak.       

Di Langkap ada KFC.. apa lagi bila anak aku tengok terus ngajak gi makan kat situ jerk.  Lepas makan baru laa weols menuju ke rumah Kak Idah.  Sampai² jer.. duduk kat kerusi makan.. terus Abg Adi bukak doyan untuk weols.  Hmm apa lagi.. layan laaa.. Sedap sungguh.. Dah lama jugak tak makan doyan.  Baru je hari tuh teringat nak beli doyan.. kira rezeki laa.. dapat makan doyan dari kebun Abg Adi nie.  Weols makan sampai dah tak termakan laa..hehehe..

Esoknya plak.. Abg Adi ngan Kak Idah.. kaitkan plak buah rambutan untuk dimakan dan di bawa balik untuk weols semua.  Tengahari tuh weols packing bag nak balik KL dan sebelum balik tuh singgah kat rumah Kak Imah plak.  Kat sini pun best jugak sebab Abg Ijai peraih buah doyan.    Orang kampung hantar kat Abg Ijai. Banyak jenis laa buah doyan yang ada. Banyak laa buah doyan yang disimpan untuk dijamukan untuk weols.  Kenyang lagi makan doyan.  Siap lagi bawa balik untuk diagihkan pada yang tak sempat nak balik kg nie.

Dah kenyang.. weols singgah umah Apak.  Borak² dengan apak dan bertanya kabar. Weols tak tido rumah apak sebab tak nak menyusahkan makcik.. lagi pun tido semalam aje kan... Bertolak balik ke KL pada pukul 5.30 petang.  

Nak singgah di R&R Ulu Bernam.. punya laa ramai orang.  Semuanya beratur panjang.  Langsung weols teruskan perjalanan.  Singgah di petrol station kebetulan ada surau, solat aje laa kat situ.  Hantar Kak Nyah balik umah dia dulu dan lepas itu singgah kat rumah makcik aku hantar doyan ngan rambutan sikit.  Alhamdullillah..safely sampai di rumah dalam pukul 10.45 malam.

Terima kasih untuk Kak Idah/Abg Adi dan Kak Imah dan Abg Ijai.. jamu weols makan doyan nie.. 


   On the way nak balik kampung makan doyan.. 
dah tuh agenda yang sebenarnya..hehehhe


 Makan tengahari KFC..


 Sebakul doyan yang menunggu utk dimakan..  Malam tuh Abg Adi dan Kak Idah
pergi ke kebun lagi carik doyan.. 


 Abg Adi tolong belahkan utk weols makan..


 Jemput makan semua.. 


Gebu sungguh..nyum²


Tu dia sedap² betul doyan nie..


 Juadah makan malam.. ada Kari Daging, Ikan Goreng, Peria Goreng..


Budak nie dah lapar.. dia dulu ngadap..


Abiss.. tinggal kulit jerk.. 


Juadah sarapan pagi.. weols.. siap ada santan doyan cicah roti.. sedap.. 


 Buah rambutan merah ..sebakul.. utk dibahagi²kan


 Tu dia Angah tunjuk gaya kopek buah kelapa.. caya laa Angah..


 Buah rambutan gading.. 


 Pokok rambutan di rumah Abg Adi


 Borak² tanya kabar sebelum dihidangkan dengan doyan.. 
haa makan jgn tak makan..yer..


Buah doyan di rumah Abg Ijai..  


Abg Ijai tolong kopekkan.. lepas satu biji ke satu biji 
sampai tak lalu dah kenyang sangat..


Nyum² sedapnyaa.. macam² jenis ada..


Beli kuih Pau Ngigau.. untuk minum petang di rumah Apak 


Doyan bawa balik untuk makcik aku dan Kak Nyah untuk anaknya.. 


Ambik gambar sebelah sini plak .. selalu ambik 
gambar kat pokok nie kat sebelah depan sana..  


 Posing² di pokok rambutan ..nie..hehehe


Tak lama lagi merah laa. buah rambutan nie.. 
tapi still dah boleh petik..makan..


Esok cuti sempena Maal Hijrah.. selamat bercuti dan selamat tahun baru hijrah..Aku akan bercuti hari jumaat jugak sampai ahad ler..

15 comments:

  1. sakan ni. saja wat T jeles. waaa... nak makan la duyan tu.

    rambutan tu pun sedap.

    awal nye merasa makan buah kayu kak. memang jeles tahap gaban. nak jugak

    ReplyDelete
  2. best best best besttttt sangat...
    syioknya bila ada kebun camni...
    leh gi tumpang makan kan...
    dah ler i nie hantu durian and moktan...
    aduhhhhh best best best sangat!

    ReplyDelete
  3. geram tgk durian tap KA x makan hehehe

    ReplyDelete
  4. maakaihhh montelnya isi durian tu....merecik ayor lior aye ni...ermmm nak balik Manong lah!

    ReplyDelete
  5. mana saya nak cari durian ...huhuhu..durian kat rumah mak mertua belum berbuah..hahaha..

    pau ngigau tu kalau makan, mmg mengigau ke? hahaha

    ReplyDelete
  6. YA Allah akak.. Bestnya la baca entri ni. Tringat kampung nenek kat Mata Ayer perlis. Keliling rumah buah rambutan ngan doyan.. Rindunya!!!

    ReplyDelete
  7. Dusun ye Rinna. Memang puaslah makan kalau macam tu punya banyak. Kakak suka lihat suasana macam itulah Rinna. Makan ramai-ramai. Kalau bawah pokok lagilah best.

    ReplyDelete
  8. tidak!!!









    boleh gigil anak tekak tgk doyan tahu dak. hehehe

    ReplyDelete
  9. Agakanya kat kampung kakcik di Perak tu adake durian ya? rasa nak balik kampung pulak... :)

    ReplyDelete
  10. Ngadap doyan sampai lebam...uwaaaa...jelesnya...

    ReplyDelete
  11. jelessssnya tengok rinna makan durian...saya 'hntu' durian..dah lama tak makan...memeng terliur betul tengok..

    ReplyDelete
  12. aaaa..terliurrr nye!! Teringat dulu kitorg balik 2 thn lepas bulan december susah benor nak dpt doyan kan maksu?sampai cik Ijal call tokey cina la..mmg rezeki betul ni. :)

    ReplyDelete
  13. Hi Rinnah, I really enjoyed looking thru the well taken pics here. I miss eating durians. We get frozen ones here.
    And I love that makanan, nampak ada ikan chincharu sumbat sambal, my favourite.
    You look very nice in the pics, and good looking hubby too.
    Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  14. kat kampung akakpun der doyan.. mak cakap memang banyak betoi.. isyh sedapnyer nampak doyantu.. der rambutan lagi semuanya peberettu...

    ReplyDelete
  15. sakan aih makan duyan, huhu.
    Sonok bila duyan dh byk gugur ni. Takde ler peniaga duyan tepi2 jalan tu nk kapak harga bila kete berenti nk beli, ye dak...

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss