Thursday, January 03, 2013

Hari Terakhir di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Selepas weols melawat ke ICE DOME.. weols ke 
ke kilang yang menjual bermacam jenis makanan seperti
sotong, ikan bilis, kacang gajus, kerepek dan bermacam lagi.

 Bermacam² jenis kacang, sotong, kerepek ikan.. ada dijual 


 Weols beli mee tomyam (cam maggie tu).. sekotak ada 30 
peket tapi weols share ngan kawan hubby 15 peket seorang..
Dah makan sedap.. :)

Macam² ada


Selepas membeli belah kat kilang makanan tadi.. 
weols dibawa ke pasar terapung (floating market) antara 
tempat menarik yang perlu dilawati kalau datang ke Hatyai..


Cuaca pada petang hari.. mendung ngan hujan renyai².  
Weols kena menapak masuk sebab jalan agak jem
dengan banyak kereta dan bas pelancong.. 
Tempat ini dibuka hanya dari Jumaat hingga Ahad sahaja.


Keadaan sekitar pasar terapung.. 


 Yang menarik kalau beli air letak dlm bekas cam tembikar.. tuh.. 


 Bergambar bersama anak² Ustaz Ramly


Awek baju pink tuh cantik.. jadi tumpuan orang untuk ambik gambar.. 


 Weols beli bubur nie.. sedap.. Cara dia orang hulur guna 
bakul ngan kayu.. pas tuh letak laa duit dalam bakul tuh..

Kat sini tak dapat nak jalan² sangat sebab hujan turun 
dengan lebatnya.. rasa rugi laa plak tapi nak wat cam na..kan. 

Kiranya weols satu hari telah melawat lebih kurang 6 tempat.. cuma
tak dapat nak pergi ke pantai tengok ikan duyung.. sebab masa tuh 
hujan lebat giler..tak boleh nak turun..


Esoknya sebelah pagi weols naik tuktuk.. drivernya bawa weols ke kedai jual roti canai.. 


Sebelah kedai tuh ada sebuah masjid pakistan..  


 Di hadapan pintu masuk masjid..


 Membeli sedikit lagi kudapan di kedai muslim Cakarapan


 Di dalam pasar.. ada macam² kedai..jual macam² barang..

Dalam pukul 12 tengahari weols dah cek out.  
Sampai di Danok dalam pukul 2 petang.... 

Di Imigresen untuk cop.. balik..plak.  Kat sini pun kena gak lagi 
selitkan RM1 seorang dalam passport masing²

Sebelum keluar dari Danok ke Bukit Kayu Hitam.. weols jamu selera dulu..

Selesai makan teruskan perjalanan dan singgah di R&R utk solat dan sampai
di BMI dalam pukul 12 tengah malam. 
Percutian yang menarik.. dan tak dapat dilupakan melawat ke tempat orang..

Okey tuh jer.. Sekian..hehehe

12 comments:

  1. paling suka masa g floating market,otak2..fuh..pedas..

    ReplyDelete
  2. kena gi hatyai tahunni.. tak gi lagi ice dometu.. pasar terapung gak .. dulu2 mana der bendatu semuakan...

    ReplyDelete
  3. Penat tapi puas Rinna. Mesti kalau ada peluang nak pergi lagi.

    Banyak beli ole-ole ke?

    ReplyDelete
  4. bestnya rinna ..
    pengembaraan penuh makna ekek ..
    rambang mata kan ... aduh macam ieda ke jakarta dulu .. pun sama .. naik gile tgk semua barang2 tuu , murah2 lak ;)

    ReplyDelete
  5. KA pernah ke sini,... mmg syurga makanan sedap

    ReplyDelete
  6. wahhhh..kat floating market tu siap ada jual yongtaufu la..hahahah...awek tudung pink tu boleh cakap melayu ke?

    ReplyDelete
  7. uiiiisshhhhh bestnya gi floating market....
    bila lah i nak dpt jejak kaki ke sana....
    tingin sangat nak gi...

    ReplyDelete
  8. sy dok baca jer la dulu...sampai tak tau bila, insyaallah ler ada rezeki nanti..

    ReplyDelete
  9. memang cun awek baju pink tu. nampak snagat ketara di antara dia ngan mak cik sebelah tu. kikikik...

    best nya. alahai bila la nak ke sana.

    ReplyDelete
  10. Maaflah kak Rinna lama x jenguk sini sbb kat opis kena blocklah blog akak.
    Seronok ya shopping kat hatyai.

    ReplyDelete
  11. memang best floating market.da turun sana last time 4d3n. ingat nk turun lg. masa raya kedai muslim bukak ke?

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss