Wednesday, May 29, 2013

Percutian Ke Jakarta Dan Bandung Dari 30 April Hingga 4 Mei 2013 - Bhg 3

Assalamualaikum..

3 Mei 2013 (Jumaat)

Hari ini plak weols gi jalan² sebab esoknyaa dah nak balik kan..Jadinya weols ke Tangkuban Parahu laa.. Pepagi weols dah bangun dan pergi bersarapan awal sebab Pak Dafi akan ambik weols awal.  Lagi pun nak ke Tangkuban Parahu ambik masa jugak nak ke sana.  On the way cuaca memang nyaman jer.. sejuk walaupun ada matahari.  Iye macam jalan ke Cameron jerk..

Sampai di Tangkuban.. masa tuh masih tak ramai orang.  Ada sorang mamat nie datang perkenalkan diri sebagai pekerja dari Infomation Centre laa.. Nama dia Yoga.  Dia laa yang dok bercerita tentang sejarah dan info mengenai Tangkuban Parahu nie..Dalam pada tu biasa laa ramai laa yang mengekor weols nie..nak jual barang jualan dia orang.  Ada tuh siap nak offer tolong ambilkan gambar plak untuk weols.  Katanya tak minta bayaran pun.. 

Kalau dah sampai tak sah kalau tak bergambar kat sini kan.. 


 Ini di Menara Tinjau.. 


Ini laa Yoga.. tourist guide weols




Tempat jualan.. macam² ada.. rambang mata dibuatnyaa.. 





Infomasi yang diberikan tentang Kawah Domas

Wanie cukup pandai tawar menawar.. adik Siti.. tak terkata.. 
dpt byk barang gak dari kedai dia.. 



Kedai yang ada macam jualan.. tshirt pun banyakk kena pandai tawar menawar laa






Sebelum turun letak dulu barang² yang weols beli tadi.. 
Yoga yang tolong pegangkan barang² yang weols beli..


Selain dari Tangkuban Parahu tuh ada lagi satu tempat namanya Kawah Domas.  Yoga nie bercerita laa kalau nak pergi dia boleh bawa weols ke sana tapi dikenakan bayaran sebanyak RP300,000.00 untuk 4 orang.  Masing² macam teruja je nak pergi.. Memula ingatkan perjalanan ke sana tak de laa sesukar mana tapi.. maak aihh.. semput den tau.. tak.  Kalau orang yang badannya tak fit jangan laa korang turun ke sana dari atas.  Kalau nak pergi jugak baik korang berhenti aje kat bawah sana dan ikut jalan bawah aje.  Weols nie sebenarnya tak tau ada jalan pintas.  Perjalanan ke sana ambik masa lebih kurang 1 jam lebih.. berpeluh2 laa badan nie.. dari cun dah tak cun dah..hehehe.. 

 Ceria jer memula nak turun ke bawah..

 Jalannya.. nampak memula cam okey je kan..

 Dalam perjalanan nampak orang duk ukir.. batang kayu.. 
rupanya batang kayu tuh mmg dah ada corak

 Jalan yang banyak batu.. sakit gak kaki..


 Cuaca yang dingin tapi berpeluh gak laa..



Masih jauh lagi nak turun ke bawah nun...

Akhirnyaa sampai juga.. ke Kawah Domas





 Tengok asap panas air yang mengelegak..

 Ada yang ambil kesempatan rendam kaki.. pas tu ambil lumpur sapu kat badan


Bau sekitar kawah ini..memang ada bau yang kurang menyenangkan.. tapi masih boleh bertahan lagi laa..  Bila nak keluar dari sini.. aku dah tak larat nak jalan.. naik Ojek aku..heheh bayar laa.. RP89,000. Kaki dah sakit beb.. sabo je la..

Nanti sambung lagi.. yer..



6 comments:

  1. bestnyaaaaaa rinna
    banyak kenangan dan tempat2 menarik nie

    adohaii bilalahh dpt je bandung , jakarta dah sampai ;)

    ReplyDelete
  2. Aina gi dulu tak pun turun sampai bawah ni. Dok kat atas pun dah tak tahan bau belerang.

    ReplyDelete
  3. dah 3 kali ke Bandung tp tak penah pun ke Tangkuban Perahu...

    ReplyDelete
  4. Best kan gi tangkuban perahu ni..
    mcm2 jualan kat sini..
    rambang mata terutama kraf2 dorang..
    baju pun lawa2..
    rasanya mata lebih senang kat sini dari kat pasar baru tu yg leh pening dibuatnya, huhu..
    Kat sini sy smpat sambar sling bag yg dikait sendiri oleh peniaga tu, t-shirt tangkuban dll, juga tak lupa..angklung!!! hahaha..

    Tak rugi beli...leh ler main lagu yg guna nota basic2. Lain kali leh beli angklung besar lagi..utk main lagu susah2 sket, hahaha..

    Kawah domas sy tak gi. Coz kawan2 takmo pi wlpn sy tingin nk gi. (soh gi lain kali ler tu, kehkeh)..dorang tu mmg giler shopping..uii, tak terikut dompet sy ni, hahaha..

    ReplyDelete
  5. Gambar awal tu t ingqtkan salji. Tak leh jadi ni. Harus terjahhhhhhhh

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss