Monday, October 07, 2013

Novel ~ Bukan Kahwin Paksa

Assalamualaikum..



Dapat plak sekali ngan tandatangn penulis.. I suka sangat!!!

Ini adalah novel yang ke 5 hasil tulisan Syamnuriezmil.. Aku cukup suka dengan karya dia. Kiranya tidak menghampakan.

Aku suka sangat dengan citer novel ini sebabnya kalau baca asik laa tersenyum² tapi ada gak laa geramnya dengan watak utamanya iaitu Dara Safiya dan Izz Rizqin@Uda.. Cam kena je kan nama dia orang berdua nie Uda dan Dara.  Dia orang nie kalau berjumpa asik laa nak bergaduh je keje nya.. tapi dia orang tak tau yang diorang telah dijodohkan oleh kedua² ibubapa masing².  Oleh kerana masing² pernah kecewa dalam percintaan menerima jodoh yang telah diaturkan ini.  Semasa dalam tempoh nak kawin tuh masing² tak ingin bertemu melainkan bercakap ditelefon.  Adoiyai punya laa romantiknyaa.. kalau berbual hingga laa masing² jatuh cinta tapi di alam realitynya bila bertemu mereka akan bergaduh aje. Yang paling kelakar bila akad nikah.. dan masa sarung cincin masing² terkejut.. sampai pengsan.. ahakss... sebab tak sangka yang orang yang dibenci tu laa yang jadinya suami dan isteri..

Nak tau apa jadi dengan perkahwinan antara Uda & Dara.. sila laa dapatkan novel ini di pasaran yer..

Kredit ~ Aku beri 5/5 bintang

Sinopsis ~

“Cinta tu, buta, pekak, bisu.”
“Kenapa cakap macam tu pula?”
“Kita tak nampak, kita boleh jatuh cinta, kita tak dengar pun kita boleh jatuh cinta, kita tak boleh bersuara pun, kita boleh jatuh cinta. So, cinta itu buta, pekak dan bisu. Tapi, cinta tak akan jadi cinta lagi bila hati mula bagi masalah.”

Setiap kisah ada pertemuan dan setiap pertemuan ada permulaan. Walaupun pelbagai cara permulaan sebuah pertemuan itu, kalau sudah jodoh... maka jodohlah ia!

Pada mulanya, mereka dipertemukan dalam situasi yang tidak menyenangkan yang menyebabkan mereka ditakdirkan menjadi musuh. Disebabkan tersalah e-mel, mereka kemudian menjadi kawan baik di alam maya. Sehinggalah mereka ditakdirkan jatuh cinta melalui panggilan telefon.

Izz Rizqin mengorbankan cintanya kepada yang lebih berhak. Dia seorang yang memperjuangkan cinta dan sanggup berkorban demi cinta. Tapi, untuk berkorban dia perlu menerima calon isteri cadangan daddy dan mummynya.

Dara Safiya pula tidak percaya kepada cinta selepas dia dicurangi Ryan. Dia mahu membujang sampai ke tua menjaga mama dan papanya. Oleh kerana itu, mama dan papanya bertindak untuk mencadangkan dia calon pilihan mereka. Tapi, Dara meletakkan syarat yang akhirnya mengenakan diri sendiri.

Walaupun mereka menerima cadangan calon pilihan keluarga, bukan bermakna mereka kahwin paksa, kerana, masing-masing sudah jatuh cinta.

“Kita buat cerita baru, kita bina cinta baru... What say you?”
“Then you get your answer...”
“Jawapan?”
“That I love you too...”

Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga mudah. Tapi untuk dicintai dengan orang yang kita cintai, itu cinta yang sukar diperoleh. Kecuali... kita mula mencintai untuk dicintai.


12 comments:

  1. @Khai♥Rin : anies ~ Rasanya kat MPH ada.. cuba carik.. best novel nie.. :)

    ReplyDelete
  2. fuh kak...full bintang terus dpt tu..mmg best le ni kak ...lieya tgu die jadi drama jek la kak baru lieya tgk heheeheheh....

    ReplyDelete
  3. ishhh bila la akak nk baca novel ni ye.Kalau nk tau novel best2 mmg kena rujuk blog rinna ni.

    ReplyDelete
  4. hahaha.... akak citer tu pun nak gelak jugak. adei.. cam na la leh pengsan. boleh bayangkan la kan... bila kat talipun wow.. romantik, bila jumpa gaduh. adoi....lawak lawak.

    ReplyDelete
  5. @lieyalatif ~ heheh lieya.. tunggu la kut2 ada production yg nak dramakan.. :)

    ReplyDelete
  6. @inazamri ~ Boleh jer Ina.. byk novel yg best². Novel ini recommended.. :) Cari kat MPH

    ReplyDelete
  7. @wantie ~ hahaha mmg lawak.. kedua2nya pengsan bila time nak sarung cicin akad nikah.. bila sedar dari pengsan si suami capai henfon call bini pujuk dengan romantiknyaa..adess..

    ReplyDelete
  8. Mesti best sangat ceritanya sampai Rinna bagi 5 bintang ni..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum,

    kalau dah dpt 5 star
    mesti lepas ni naik jadi dramalah ye :)

    ReplyDelete
  10. dulu zmn skola mmg hobi bce nvel
    Tp skrg xsmpat nk spend time huhu
    Klu bc etu cm berangan je kn kak.haha

    ReplyDelete
  11. adoii..skang ni terlalu byk novel yg keluar di pasaran.

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss