Thursday, August 07, 2014

Lebaran Aidilfitri 2014 - Pt 1

Assalamualaikum..

Lama betul blog picisan aku nie senyap jerkkan.. Mood nak update blog pun ke laut nie.. Tengok blogger lain dah update citer raya korang.. aku nie lambat laa pulak mood nak mari.  Raya kali nie pun tak banyak citer.  

Tahun ini weols balik raya pada hari Sabtu malam.  Weols jemput Kak Nyah dulu pas tuh ke Keramat dan buka pose kat sana dulu.  Bertolak balik kampung dalam pukul 10.30 malam. Weols konvoi 2 kereta je dengan Angah dan Kak Yang.  Kak Yong sekeluarga balik ke rumah mertuanya.  Weols bertolak lewat sikit biasa laa untuk elak jem.  Alhamdullillah perjalanan weols berjalan lancar cuma ada laa sikit² jem sebab ada kemalangan lepas tuh clear laa. Sampai di kampung dalam pukul 1 pagi.  Tahun ini adalah tahun weols beraya tanpa Apak.  Rasa lain sangat iye laa selalu kalau balik kampung mesti ke rumah dia dulu.  Raya nie weols ke rumah Kak Imah.  Dalam pukul 1 tuh weols tak terus tido sempat lagi pekena kopi ngan makan buah²an lagi.  Dah kenyang perut baru laa weols tido.

Sebelum balik kampung aku dah 2 hari batuk dan selsema.  Jadi sebelum balik kampung aku pergi ke klinik dulu ambik ubat.  Esoknya akak² aku ke Teluk Intan untuk membeli barang keperluan.  Aku tak ikut laa sebab badan tak sihat rehat aje kat umah.

Balik dari pasar weols siap² untuk sediakan juadah untuk hari raya dan juga jamuan berbuka pada petang tuh. Masak beramai² nie seronok kerja pun cepat selesai.  

CD nak makan ketupat jadi dia laa anyam daun ketupat tuh.. 
weols nie tangan tak de seni ngan anyam

Sesi masak memasak untuk juadah hari raya dan berbuka pose


 Ahakss cam rajin sangat laa tuh.. tolong kacau jerk tuh.. yer abang..


Ahakss laki sapa laa rajin sangat nie..


Hidangan berbuka pose weols .. sedapnyaa..


Pada sebelah malam ada orang² surau yang datang untuk bertakbir dari rumah ke rumah..


Isnin, 28 Julai 2014

Hari ini 1 Syawal, umat Islam merayakan hari kemenangan setelah sebulan berpuasa.  Jadi sebelum pergi solat raya, makan² laa dulu..

Ada lemang, rendang daging, kueyteow goreng, masak lodeh dan kuah kacang..


Menjamu selera..


 Sebelum gerak jalan² raya.. sesi bermaafan dulu..


 Minta maaf yang bang.. 0 - 0





 Hubby dan CD..


 Angah sekeluarga..cuma Umar je tak der..


 Hubby ngan Kak Yang dan Kak Sal


 Aku pun nak bergambar jugak..


 Aku dan hubby


Posing jgn tak posing yer.. hehehe..

Nanti sambung lagi yer..

3 comments:

  1. meriah syawal akak...

    oo akak tak sihat sebelum raya, lieya ni plak kak lepas raye tak sihatnyer....ni tgh batuk2 selsema hah...nak kate mkn ketupat byk sgt tak kot, agaknye lieya dok balun buah2 kot...kan musim buah raye ni kak....

    teliur lieya tgk menu akak....sedap2 semuanye....tu laa kemeriahan raya kan kak...

    ReplyDelete
  2. amboih...meriah makanan yuolss. seronokkan beraya bersama ahli keluarga...

    ReplyDelete
  3. lupa nk ucap..
    selamat hari raya kak...

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss