Wednesday, August 27, 2014

Majlis Hari Raya Lorong Rumah 2014

Assalamualaikum..

Sabtu, 23 Ogos 2014

Seperti tahun² sebelumnya, lorong kat umah aku akan mengadakan jamuan raya. Sebelum tuh orang lelakinya akan adakan dulu mesyuarat membincangkan perkara ini.. Lepas lelaki..mesyuarat, kaum ibu plak buat mesyuarat nak bincang barang² dan menu yang akan dihidangkan.

Hari Sabtu lepas solat Zohor, aku pun gi laa rumah jiran aku, Kak Leha. Kat sini weols ngan kaum² wanita yang lain bersama² menyediakan bahan² untuk dimasak.

Yang kaum lelaki plak pasangkan khemah dan sama² juga memasak juadah hari raya.  Antara yang dijamu adalah Nasi Impit, Nasi Minyak, Ayam Masak Merah, Daging Masak Hitam, Jelatah, Kuah Kacang dan kuih muih serta agar² dan buah²an.

Lepas Isyak acara berlangsung bila orang² surau datang dan membaca doa selamat.

Antara kaum lelaki yang datang sama² membantu..  


Khemah yang telah didirikan.. tunggu kerusi meja laa plak


Tengah masak ayamg masak merah.. sedappp.. 


Bersama dengan jiran tetangga yang lain.. sempat laa..posing² 


Acara.. potong memotong.. racik meracik.. 


Kaum lelaki pun sibuk membantu dalam memasak.. 


Penat memasak berehat minum² dulu 


Senyummm... 


Tuan rumah Kak Leha yang di sebelah kiri sekali.. 



Telah siap..hidang di atas meja.. tinggal tunggu tetamu dari masjid datang.. 


Meriah tengok..seronok rasanya.. 


Orang² surau telah pun datang.. dan doa sedang dibacakan.. 


Bersama² jiran tetangga yang lain




Ini acara tapau menapau..yer.. 


Sedapnyaa.. 





Alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar..

8 comments:

  1. Bagus la mcm ni kan...jiran sepakat membawa berkat...tiap2 thn nmpak N3 ttg open house lorong rumah kamu nis sis ....

    ReplyDelete
  2. Meriahnya kak..bgs la kejiranan ni..msaih ada xtvt gotong royong memasak bersama.. mcm suasana kmpung dh.. biasa klo kt tmn perumahan..msg2 wak.hal sdri

    ReplyDelete
  3. Bagusnya jiran lorong Rinna.. akak masa 23 haribulan tu buat jamuan raya satu taman.. buat kat surau.. gotong royong juga memasak pagi sabtu.. jamuannya malam juga..

    ReplyDelete
  4. Bagusnya jiran lorong Rinna.. akak masa 23 haribulan tu buat jamuan raya satu taman.. buat kat surau.. gotong royong juga memasak pagi sabtu.. jamuannya malam juga..

    ReplyDelete
  5. seronoknya... memang lain suasana kejiranan Rinna.. kalau kat area akak, mostly kami ni kurang bergaul.. memasing sibuk dgn hal2 seharian...

    kalau ada majlis makan2 kejiranan pun, takat makan then semua balik.. malah tak berapa kenal..kat lorong akak tu, yang akak kenal pun takat 5 rumah walaupun kesemuanya dalam 18 buah rumah.. tak tau lah nanti2...

    ReplyDelete
  6. Kat mana nih??
    meriahnye kalo taman zura pon ade wat majlis macam nih..konfem meriah jugak~ harap2 tahun2 mendatang, taman zura pon buat majlis camnih.. baru leh kenal semua jiran2 kan~

    ReplyDelete
  7. kat mana nih??
    meriahnyeeee.
    kalo lah kat taman zura pon buat camnih~ konfem seronok jugak. dapatlah bermesra dengan jiran tetangga kan~

    ReplyDelete

Sila La Komen.. Tapi Kutuk Mengutuk, Carut Mencarut Tidak Dibenarkan..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

POST TERHANGAT

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

WEBSITE UTK BLOGWALKING

TETAMU YANG DATANG SINGGAH

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss